tisdag 7 augusti 2012

Norgefisket


Efter mycket övervägande om hur var och vad vi skulle fiska på semestern kompromissade vi tillsist och resmålet blev något luddigt men jag och Håkan kom överens om att åka till Norge. Vi packade allt ifrån #6 spön till tvåhands och stora laxpåkar. Vi åkte ifrån Hyddan torsdagen 28/7 med endast tre dagars återstående laxfiske i flera älvar då Norska naturskyddsverket beslutat sig för att tidigarelägga fredningsperioden.

 Vi började med att tälta under bron i Osen och hade under flommen ett galet roligt makrillfiske. Det tog inte särskilt lång stund innan vi tröttnade då det högg vid varje kast. Dagen efter så mötte vi upp svärfar och hans vän Anders som hyrde en stor kåk ute i Straum. Vi bestämde oss för att stanna där och fredagskvällen tillbringades vid en sjö som innehåller lax och havsöring. Lyckades lura en öring på en bit över kilot. Riktig rolig fajt och jag var nöjd trots att ”viskar med fiskar” lyckades få fler.

 Vi hyrde även en båt och åkte ut på fjorden och fiskade djuphavsfisk men tröttnade snart och jakten byttes åter mot havsöring och lax. Håkan fick en skaplig öring och vid det här laget hade jag börjat tröttnat rejält på makrillarna som var tusen gånger kvickare att hugga så öringen fick ingen chans.

 Nu var det dags för laxfiske på allvar och vi åkte vidare till en liten älvsträcka där vi lyckades lura hela fyra laxar, alla mellan 1-1,5kg men jag var supernöjjd och kände att min lax-förbannelse  kanske brutits. Vidare till Årgård där vi hyrde världens mysigaste stuga och fisket gav även där utdelning, för Håkan naturligtvis! Två stycken lyckades han landa, jag tappade en och klantade bort en annan då jag fick för mig att helt plötsligt svara med ett mothugg, suck!

Då vi tröttnat på smålaxälvarna styrdes bilen norrut upp mot Namsen, där det tagits lax på över 30 kg. Vi kom till GraandeGaard vid 19-tiden torsdag kväll och fick fiska på Musicbox, en kanonsträcka. Då det började skymma och vi var ivriga rev vi bara med oss spinnspöna och några askar med tubflugor. Detta är en STOR älv och vi tänkte att vi kör harling tills vi lärt oss dess karaktär innan vi tar fram flugspöna. Vid 2.30, utan resultat bröt vi för att kl. 8, kliva upp och pröva igen. Vi fortsatte med harling och runt tiosnåret böjer sig (naturligtvis) Håkans spö och jag gör ett motthugg och känner att fisken sitter. Släpper spärren och vevar upp det andra spöt, byter plats så att Håkan får drilla och efter en stund landar vi en stålblank lax på 3,9 kg. Inget monster men vi var riktigt glada. 

 Ett sista stopp innan vi åkte hem blev det i Jämtland vid mina älskade harrvatten Hårkan och Långan. Vi tog en stuga vid Långan och varvade ner efter Norge med någon öl, god mat och lite harrfiske. Behöver jag ens berätta vem som fiskade bäst? En helt underbar semester med varierat fiske och en storslagen natur. Tror aldrig mer att jag någonsin kommer att åka på en chartersemester, då vi har ett så underbart vackert grannland.2 kommentarer:

Victor Gustavsson sa...

Bra skrivet! :) låter som en grymt rolig fiskeresa! :) / Victor G

Jessica Dolk sa...

Tack Virre! Ja det var en toppenresa!!