måndag 10 juni 2013

Laxpremiären i Norge 2013

Vi kom till Norge och älven 31 maj, då startskottet för de norska laxälvarna går på natten mot den första juni 00.00..  Älven där vi fiskar är en smålaxälv där medelvikten kanske ligger på 2-3kg men vi kör med ganska lätt utrustning så det är superroligt då den vilda atlantlaxen hugger. Det var jag, Håkan, Fredrik Lybeck och Per Mickelsson (samma gäng som ifjol) som hade arrenderat sträckan tillsammans med två norrmän. Vi lottade om sträckorna och jag fick en helt ok sträcka att börja på. 23.45 gick jag ner mot sträckan och insåg snart att jag inte skulle få vara den första iår som blötte min fluga där då det stod en motfiskare på andra sidan som var där innan mig. Bara att sätta sig att vänta då tänkte jag men killen vinkade fram mig och skrek över älven och frågade om jag vela fiska först!! Killen gav bort premiärsträckan till mig och jag vart kristligt glad så gud välsigne honom. Om min motfiskare från östersund läser detta så älskar jag dig tamefan! Inte för att jag fick något, men det fick inte någon annan heller, på tre hela dygn.

Lybeck, som för övrigt är orsaken till att vi lyckats få fiska där på premiärveckan eftersom han år efter år fiskar bäst i hela älven fick naturligtvis första och snabbt andra, båda på över 3 kg. Sen var det Mikelssons tur, även den över 3 kg. Jag bytte taktik och tänkte att jag struntar i att fiska natt och provar en morgon istället och då jag klivit upp möter jag Håkan i dörren med en lax på 3,7 kg. Hett tänkte jag och har för bråttom för att gå ner till älven så jag klämmer fast spöt mellan extraljusen på bilen och åker ner. Fiskar ett tag och får ut ett skitkast så det blir bananlina men då jag sträcker upp så känner jag att det bara blir tungt och sen gungar det några gånger. Laxen gör några rusningar både uppströms och nedströms och det blev deju vu från ifjol då jag på exakt samma ställe stod alldeles själv i älven och drog på en lax på mellan 3-4kg men hade svårt att landa den då jag var själv och kroken tillslut small av. Aldrig i helvete tänkte jag och backade upp bland buskarna och tog tag i fluglinan i spöts yttre kant och försiktigt lirkade mig ner mot fisken och då jag greppade runt stjärtspolen var jag nästan i extas av lycka, revansch tänkte jag! Dock vägde denna mindre än fjolårets men det gör mig inte något.

Resans största lax landades av Håkan som får årets "Laxekongtitel". 5.5 kg vägde den vilket är en enorm merit för denna smålaxälv. Totalt landade vi fyra 9 laxar varav Fredrik fick fem av dem så det är som vanligt bara att lyfta på hatten åt honom.

Då våran vecka var avklarad och Fredrik och Per styrde hemåt beslöt oss jag och Håkan att åka och kika på Osenälva men det rann tyvärr lite vatten där och det hade rapporterats in få laxar så det fick bli två dagar på havet istället. Då vi kom fram berättar Håkans pappa att han lyckats få en kveite (hälleflundra) på 11 kg, på haspelutrustning och 0.16 flätlina, fisken ser ut som en katt i käften så det var riktigt stort, framförallt då det inte hör till vanligheten att få kveite i denna fjord. Håkan skulle pråmt endast fiska kveite men jag anade en turträff och riktade istället in mig på Sej och Torsk och fick nytt PB på båda. Torsk 5,6 och Sej 4,3 kg. Håkan hade dock en drillning på exakt samma ställe som Peter tog sin på och av beteendet på fisken så kan det inte vart något annat än hälleflundra. Gissa vem som är helt "torsk" på hälle nu ;).

Vi stannade till på hemvägen vid Osenälva igen eftersom det regnat i två dagar och nu var älven skyhög och de fick två laxar medans vi stod och kollade på, jag var lite rädd att Håkan skulle hoppa i älven eftersom vi var tvungna att åka hem nu. Dock gjorde han inte det och vi tog oss hem utan tårar med ytterligare än laxpremiär på nacken med många fina minnen och skratt som definitivt kommer att förlänga våra liv.

Till helgen kommer jag att stå på Helsinge outdoor mässan http://helsingeoutdoor.com/startsida/fiske/ i Ljusdal  och visa lite gäddfiske under lördagen och söndagen. Det är en jakt och hundmässa med fiske, främst flugfiske men jag bidrar med lite predatorfiske. Tveka inte att komma fram och säga hej om ni har vägarna förbi.

http://helsingeoutdoor.com/startsida/fiske/

Många laxkramar J

Inga kommentarer: